Inkontinens för män

Kissar du ofta?

Kissar du ofta?

Inkontinens eller urinläckage är en form av urininkontinens, vilket innebär att man kan ha svårt att hålla sig från att kissa eller kan kissa oavsiktligt. Inkontinens kan orsakas av många olika faktorer, inklusive sjukdomar, medicinering, graviditet och förlossning, och ålder. Det finns flera olika typer av inkontinens, inklusive stressinkontinens, trängningsinkontinens och urgeinkontinens.

Problem att kontrollera urinen och drabbar en av åtta män någon tidpunkt i livet. Den som drabbas kan fort bli kissnödig och läcka urin. En vanlig orsak är förstorad prostata. För många är det skamligt eftersom det är förknippat kring ens personliga hygien och kan lukta.

Symptom på inkontinens

Symtom på inkontinens kan inkludera att man kissar mer frekvent än normalt, att man kissar mer än vad som är nödvändigt, att man har svårt att hålla sig från att kissa, och att man kissar oavsiktligt. Om du upplever symtom på inkontinens bör du rådfråga en läkare för en diagnos och rådgivning om behandling. Behandlingen kan innebära medicinering, livsstilsförändringar eller kirurgi, beroende på orsaken till inkontinensen.

Behandlingar mot inkontinens

  • Undvik att dricka för mycket speciellt kaffe eller te som är urindrivande
  • Undersök prostatan – kontakta läkare eller uroterapeut för att få vägledning och behandling
  • Medicinering men läkemedel mot inkontinens har begränsad effekt men det fins muskarinreceptorhämmare som innehåller tolterodin.

Hjälpmedel för män för att motverka inkontinens
Det finns diskreta inkontinenshjälpmedel på Apoteket som fungerar precis som bindor som hjälper dig vid små urinläckage och ansträngningsinkontinens och efterdropp. Storleken beror på hur stora besvären är.