Fytokemikalier finns i växter, de ger dem dess färg, smak och arom livsmedel. Men de har även egenskaper som skyddar oss mot olika cancerogena ämnen i vår miljö och mat. Analyser från World Cancer Research Fund och andra akademiska organ rapporterar att personer som äter livsmedel rika på fytokemikalier har en lägre risk för cancer och återfall efter behandling.
Ett engelskt forskarteam, ledd av professor Robert Thomas, har tagit fram ett kosttillskott rik på fytokemikalier, Pomi-T. Pomi-T innehåller granatäpple, grönt te, gurkmeja ochb roccoli.
Noga valda ingredienser
Ingredienserna till Pomi-T valdes efter en noga genomgång av studier av polyfenolrika livsmedels anticancerogena effekter. Genom att använda sig av fyra olika sorters livsmedel ville forskarna få fram en produkt där olika anticancerogena egenskaper samverkar.
En klinisk studie har visat att Pomi-T har en anticancereffekt på män med prostatacancer. Pomi-T- studien var en dubbelblind, randomiserad placebostudie som följde EU:s etiska riktlinjer om god klinisk sed. Pomi-T-studien var en av de absolut bästa cancerrelaterade studier i världen 2013. Den var bland de endast tio studie fick presenteras på plats på världens största cancerkonferens ASCO i USA 2013. Av de tio studier som fick exklusivt presenteras på plats visade sig Pomi-T ha störst effekt jämfört med placebo.
I gruppen som fick Pomi-T ökade PSA-värdet klart mindre än i gruppen som fick placebo. Mediantalet för ökningen var 14,7% då motsvarande tal i placebo-gruppen var hela 78,5%.
46% av deltagarna i Pomi-T-gruppen fick ingen ökning av sin PSA, i jämförelsegruppen 14%.
Alla kan läsa studien på Nature.com <http://Nature.com>
Pomi-T studien väckte stor uppmärksamhet i forskarkretsar och studien publicerades senare även på den anrika vetenskapstidskriften Nature:s webbsida.
Pomi-T-studien mätte PSA-värden och för att eliminera misstankar att Pomi-T kanske bara hade effekt på PSA-värden men inte på själva cancertumören gjorde man en följdstudie. Den nya studien om Pomi-T presenterades på den internationella cancerkonferensen MASCC i Köpenhamn 25 – 27 juni 2015. I den nya studien utvärderade man 204 högupplösta magnetröntgenbilder (MRI) från 102 män som tog Pomi-T.
Genomsnittlig PSA minskning mellan den första och den andra magnetröntgenbilden var 24,3 %. Endast 18 % hade MRI-bevis på att cancertumören växte, detta bekräftar en mycket långsam utveckling av cancern hos män som åt Pomi-T.
Ingen man vars cancertumör blev större enligt magnetröntgen hade en fallande PSA-nivå. Alla män vars cancertumör blev mindre enligt magnetröntgen, hade en sjunkande PSA-nivå.
Den starka kopplingen mellan PSA-utvecklingen och tumörutvecklingen som kartlades med magnetröntgenbilder visar att Pomi-T påverkar inte bara PSA-värdet, utan även den underliggande cancertumören.
Nya studier om Pomi-T på gång
– Resultatet från Pomi-T-studien är statistiskt säkerställd, men givetvis ser jag framemot att kunna repetera den och t.o.m. göra en större studie. Andra studier om Pomi-T är faktiskt på gång. Pomi-T har valts för att vara med på en nationell studie om prostatacancerprevention hos personer med genetisk risk. Resultaten från denna studie kommer att dröja då vetenskapliga studier ofta tar lång tid att genomföra, berättar professor Robert Thomas.
Av de nordiska länderna har Pomi-T uppmärksammas mest i Sverige. Svenska Prostatacancerförbundet hade en stor artikel som handlade om Pomi-T redan i december 2013 i sin tidning Prostatanytt. Samma år hade Aftonbladen en artikel om Pomi-T-studien.
Med i nationella vårdprogrammet för prostatacancervård
I Sverige har även myndigheterna börjat få upp ögonen för Pomi-T. Nyligen togs Pomi-T med i Det Nationella Vårdprogrammet för Prostatacancervård som följer det svenska socialstyrelsens riktlinjer. Pomi-T är inte det enda som professor Robert Thomas förespråkar för den som har prostatacancer:
– Motion är av stor betydelse, dels stärker det immunförsvaret och dels kan det hjälpa till att minska biverkningarna vid prostatacancerbehandlingarna. Jag föreskriver alltid motion till mina patienter, konstaterar han.
Idealet vore om ett prostatacancerbesked skulle innebära att patienten ändrade sina levnadsvanor så mycket att detta blev en vändpunkt till ett hälsosammare liv. Tack vare detta kunde patienten kunna slippa sjukdomar som hjärtbesvär och diabetes, avslutar professor Robert Thomas.
Mer information
Fakta Pomi-T-studien presenterades på ASCO den 2 juni 2013 och publicerades först i Journal of Clinical Oncology 31, 2013 (Suppl; abs 5008). Finns att läsa på http://www.nature.com/pcan/journal/v17/n2/full/pcan20146a.html
Fortsättningsstudien finns att läsa på
http://sciencescript.org/jldm/wp-content/uploads/sites/6/2015/07/jldmSS0001..pdf
Pomi-T marknadsförs i Norden av Prostatahälsa i Norden AB
hemsida pomi-t.se