Ny läkemedelskombination vid behandling av prostatacancer

En ny läkemedelskombination kan vara effektiva vid behandling män med metastaserande prostatacancer. De preliminära resultaten är uppmuntrande och har lett till en pågående internationell undersökning genomförs i 196 sjukhus världen över.

”Vi hoppas kunna hitta en väl tolererad och effektiv behandling för att bromsa utvecklingen av prostatacancer hos män med avancerad prostatacancer. Tillvägagångssättet kombinerar flera droger och angriper cancer på flera fronter”, säger Dr Fred Saad, forskare vid universitetet Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM) i studien till Science Daily.

Tidig upptäckt är prostatacancer behandlingsbar. De allra flesta män återhämta sig. Men det är en annan historia för hormonresistent metastaserande prostatacancer. I denna fas av sjukdomen, fortskrider cancern trots behandlingsalternativ som omfattar strålningsterapi, hormoner och även avlägsnande av prostata eller testiklar.

Sedan 2011 används abirateronacetat, som säljs under namnet Zytiga® oralt i tillägg till standard hormonbehandling. Den blockerar produktionen av testosteron, det manliga könshormonet som fungerar som ett bränsle för cancertumörer. ”Denna behandling och andra senaste framstegen har förlängt överlevnaden för män med de mest avancerade stadier av prostatacancer och samtidigt förbättra deras kvalitet på livslängd som ar ökat från 18 månader i genomsnitt 2004 till tre år 2015.

Resultaten av denna internationella studie kommer inte vara kända för ungefär ytterligare tre år och den framtida behandlingen kommer därför inte marknadsföras under flera år. Men forskarna är entusiastiska. De hoppas att detta första kombinationsbehandling med framgång kommer att försena utvecklingen av sjukdomen och förlänga livet. Och framför allt, att det kommer att förbättra livskvaliteten för patienter med denna förödande sjukdom.

Källa: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151125104940.htm