Prostatainflammation – Prostatit

Prostatit är ett samlingsnamn för besvär i eller omkring prostatakörteln i mannens underliv och finns i två olika former – akut och kronisk (kronisk bäckensmärta). Det vill säga att det kan ha en plötslig och kortlivad, eller vara ett svårt och fortlöpande problem. Det uppskattas att över 50% av alla män kommer att drabbas av prostatit någon gång i sitt liv. Läkare har ibland svårt att skilja mellan symptom på prostatit och godartad prostataförstoring (BPH).

Prostatit betyder helt enkelt en inflammation i prostatakörteln. Symptomen är ofta de mycket smärtsamt och det kan också vara farligt. Symtomen kan vara smärta och svullnad i området i prostata, feber, frossa, smärta i nedre delen av ryggen, brännande eller smärtsam urinering, behov av att urinera ofta och gå upp på natten, trötthet och värk i kroppen och smärta vid utlösning.

Akut prostatainflammation kan bero på flera olika orsaker som bakterier i underlivet som klamydia, gonorré eller tarmbakterier. Akut prostatit måste behandlas så fort som möjligt medicinskt.

Kronisk prostatit är ofta besvär som är långsamma och går över av sig själv.

Det finns flera naturläkemedel som sägs lindra prostata problem, inklusive prostatit och de örter och växter som man ofta nämner är Pygeum africanum, Saw Palmetto, nässlor och rot extrakt. Även om det finns naturläkemedel så bör du alltid prata med din läkare vilka medicinska behandlingar som finns.

Läs mer om prostatit på Vårdguiden