Pumpafrön och prostatan

Tomat

Fytoöstrogener eller antioxidanter kan kanske motverka prostatacancer. Frukt och grönsaker innehåller mycket antioxidanter. Det finns hypoteser att kålväxter, broccoli, tomater (som innehåller lykopen), sojabönor (fytoöstrogen) och lökväxter kanske kan innebära lägre risk att få prostatacancer.

Frön är inte olikt ägg i djurriket – rika på protein, hälsosamma oljor och andra näringsämnen som lagrats för anläggningen att överleva tills den kan växa rötter för att få näring från marken. Jämfört med magert kött innehåller solrosfrön nästan dubbelt så mycket protein, och paranötter ger ungefär tre gånger mer av aminosyran metionin – viktigt för din leverns avgiftning arbete. Paranötter är också den rikaste källan till selen.

Pumpafrön är effektivt för män och sägs kunna hjälpa till att behandla en förstorad prostata. Liksom nötter och solrosfrön,innehåller pumpafrön hålla prostatakörteln frisk med sin rika tillgång på protein, zink och essentiella fleromättade oljor. Men en av de oljor i pumpafrön, så kallade delta-7-sterol, är särskilt användbar eftersom den både kan blockera upptaget av och efterlikna det manliga könshormonet dihydrotestosteron (DHT).

Men det kan finnas nackdelar också eftersom många frön innehåller milda naturliga gifter för att skydda dem från rovdjur. Matlagning och att gro frön kan hjälpa till att bryta ner några av dessa toxiner.

Om du har problem med prostatan och urinvägsinfektion så behöver du lösa de bakomliggande orsakerna och då är naturligtvis pumpafrön inte lösningen på problemet.