Testosteronbrist (hypogonadism) och behandlingar

Testestoron
Testestoron

Det är ingen hemlighet att förr i tiden män hade mycket högre testosteronnivåer än vi har idag. Testosteron är ett viktigt hormon för män under hela livet redan från fostetiden och framåt i livet. I genomsnitt har en vuxen man ca 40-60 gånger mer testosteron än en vuxen kvinna. Testosteron som bildas i testiklarna är ett hormon som påverkar de flesta vävnader och celler i kroppen.

Testosteron agerar normalt som en tillväxtfaktor och hjälper till att öka muskler och tillväxten av ansiktshår. Det förbättrar också blodflödet, påskyndar ämnesomsättningen och hjälper till med reproduktionen. Testosteron är känt för att öka libido, stabilisera sömnen, förebygga cancer och bidra till att stödja immunsystemet.

Testosteron och humant tillväxthormon eller HGH, är två hormoner som spelar nyckelroller i tillväxt, åldrande och hälsa. Båda dessa hormoner manipuleras ofta av idrottare och äldre vuxna.


Vid prostatacancer behöver testosteronet minska

Vid prostatacancer vill man minska testosteronet. Prostatacancercellerna behöver testosteron för att växa, även de som skapats utanför prostatan. Prostatacancer kan därför i alla stadier behandlas genom att kroppen hindras från att producera testosteron. Man bromsar testostoronet genom at operera bort testiklarna, medicinsk kastrering, tillföra östrogen, hormonella behandlingar och läkemedel (antiandrogener).


Symtom på testosteronbrist kan vara

Testosteronbrist kan uppstå i hela vuxenlivet och beror ofta på sjukdomar som påverkar testiklarnas hormonproduktion. Vid testosteronbrist har man låga nivåer av manligt könshormon (testosteron) vilket kallas för hypogonadism. Testosteronbrist ger fysiska förändringar, bland annat trötthet, depression och libido även muskler och humörsvägningar kan påverkas.

Det är normalt för en mans sexlust att långsamt sjunka från en peak i tonåren och 20-årsåldern, men libido varierar stort mellan män.  Det är vanligare med testosteronbrist för män från 40 år och uppåt.

Testosteron är inte det enda som påverkar en mans sexlust. Andra faktorer är tex stress, sömnbrist, depression och kroniska medicinska sjukdomar.  Erektionsproblem däremot är oftast orsakade av åderförkalkning. Men låg testosteron kan minska din förmåga att ha tillfredsställande sex. Brist på sexlust och erektil dysfunktion är sexuella problem som kan följa av lågt testosteron.

  • Problem att få erektion på morgonen
  • Minskad sexlust
  • Trötthet
  • Minskad skäggväxt
  • Mindre och mjukare testiklar
  • Bröststorleken ökar

Minskningen av testosteron kan även innebära förändringar som minskning av blodflöde och inte minst psykologiska och sociala förändringar

Om du har låg testosteron finns det testosteronbehandlingar

En människas förmåga att producera testosteron avtar med åldern produktionen av ett protein som tätt binder testosteron ökar också.

Den senaste tidens offentliga kontroverser avseende testosteronbehandling är förankrad i två retrospektiva studier som rapporterat ökade kardiovaskulär risker. Läs mer om konferensen i Prag 2015 där man diskuterade kontroverserna.

Om du har låg testosteron finns det behandlingar. Om du känner att du kanske lider av lågt testosteron, kontakta din läkare. De kan börja hormonbehandling för dig.

Det finns olika typer av behandlingar för testosteronbrist.

  • Gele och testosteronkräm har marknadsfört mot yngre män med låg sexlust och där du smörjer in på huden dagligen exempelvis Axiron och Androgen. Om du redan har en förstorad prostatakörtel kan tecken och symtom förvärras om du använder testosteronkrämer. Problemen omfattar: ökad urinering nattetid, problem med att starta din urinstråle, behov att urinera många gånger under dagen, lust att du behöver gå på toaletten direkt, har en urin läckage att urin inte kan passera eller svagt urinflöde. Det finns en möjlig ökad risk för prostatacancer. Din läkare bör kontrollera för prostatacancer eller andra prostata problem innan du börjar den här typen av behandling.
  • Injektioner som ges var 3:e månad
  • Kapslar som du tar 2- 3 gånger per dag.

Testosteronbehandling förbättrar sexlusten för många män. Men de långsiktiga risker och fördelar med testosteron är okända. Se alltid till att besök en läkare om du misstänker att du har det här problemet. De tar blodprov på dig där man mäter testosteronnivåerna.